Чи корисні банани для діабетиків: дієтологи відповіли

Чи корисні банани для діабетиків: дієтологи відповіли

Чи корисні банани для діабетиків: дієтологи відповіли

Дієтологи розповіли, чи можна їсти банани діабетикам / колаж УНІАН

Банани — є хорошим джерелом різних вітамінів і мінералів і можуть використовуватися у випічці як натуральний підсолоджувач.

Однак «солодке» не входить до числа пріоритетів для людей з діабетом. Чи можуть діабетики їсти банани? «Банани часто отримують негативну репутацію, тому що дехто асоціює їх із високим вмістом цукру, що призводить до побоювань з приводу стрибків цукру в крові або потенційного збільшення ваги», — сказала кардіологічна дієтологиня Мішель Рутенштейн.

Дієтологи розповіли, чи можна діабетикам їсти банани, як вони впливають на рівень цукру в крові. По-перше, за їхніми словами, банани є чудовим джерелом багатьох поживних речовин, і особливо багаті калієм і клітковиною, пише Parade.

Відео дня

Чи можуть діабетики їсти банани?

Люди з діабетом можуть їсти банани, але в обмежених кількостях. «Банани містять вуглеводи, тому вони практично завжди підвищують рівень цукру в крові. Банан сам по собі може викликати швидкий стрибок цукру в крові протягом приблизно 30 хвилин… це не так здорово, якщо ви намагаєтеся підтримувати рівень цукру в крові на низькому рівні», — сказала Наталі Роміто.

Хоча банани містять вуглеводи, вони не виходять за рамки таблиці глікемічного індексу. «У бананів середній глікемічний індекс, що означає, що вони викликають помірне підвищення рівня цукру в крові. Однак вміст клітковини в бананах може сповільнити травлення і допомогти контролювати викид цукру в кровотік. Це робить їх кращим вибором, ніж інші продукти з високим глікемічним індексом», — сказала Рене Фічек, дієтолог і нутриціолог.

Чи корисні банани для діабетиків?

1. Калій

«З точки зору харчування банани — це джерело енергії. Наприклад, калій має вирішальне значення для підтримки здорового рівня артеріального тиску та підтримки роботи серця», — сказала Фічек.

Здоров’я серця життєво важливе для всіх нас, але люди з діабетом більше схильні до ризику виникнення серцево-судинних захворювань або подій, включно з гіпертонією, серцевими нападами та інсультами. Метааналіз журналу Американської кардіологічної асоціації показав, що правильне (але не надмірне) споживання калію корисне для зниження артеріального тиску.

2. Магній і марганець

Ці важливі мінерали також можуть забезпечити здоров’я серця та інші переваги. «Марганець бере участь у розщепленні білка, холестерину і вуглеводів, формуванні кісток, відтворенні та імунній відповіді. Магній допомагає регулювати нервову функцію, рівень цукру в крові та артеріальний тиск, — сказала Роміто.

3. Складні вуглеводи

Банани — це складний вуглевод, відомий як «стійкий крохмаль». Вони містять близько двох грамів клітковини на порцію. Дослідження, опубліковане в Міжнародному журналі молекулярних наук показало, що стійкий крохмаль може допомогти з кишковими бактеріями і знизити рівень цукру в крові.

Огляд у Critical Reviews in Food Science and Nutrition наголосив на таких перевагах, як поліпшення травлення, холестерину та здоров’я кишечника.

4. Вітамін B6

«Банани також містять вітамін B6, який пов’язують зі здоров’ям мозку», — сказала дієтологиня Алексіс Лоу.

Дослідження вітаміну B6 дали неоднозначні результати. Деякі показують, що споживання B6 позитивно впливає на роботу мозку у літніх людей, а інші не помічають зв’язку.

Як включити банани в раціон, якщо у вас діабет

Роміто рекомендує їсти банани з однією або двома столовими ложками арахісової олії або як десерт після високобілкової їжі, щоб сповільнити травлення і стрибки цукру в крові.

«Вибирайте найменші банани з пучка, щоб менше впливати на контроль цукру в крові. Банани меншого розміру означають менше цукру і вуглеводів, що означає меншу реакцію цукру в крові», — сказала Роміто.

«Злегка зелені, менш стиглі банани містять більше стійких вуглеводів, тому такі банани довше перетравлюються, і часто рівень цукру в крові не підскакує так високо. Стиглі або перестиглі банани з великою кількістю коричневих плям перетворили деякі з цих стійких вуглеводів на цукри, тобто вони, швидше за все, піднімуть рівень цукру в крові швидше», — пояснила Роміто.

За словами фахівця, у більшості людей чутливість до інсуліну вища вранці — це означає, що вранці організм ефективніше використовує інсулін, і це означає, що рівень цукру в крові не піднімається так високо.

Банан на сніданок може вплинути на рівень цукру в крові менше, ніж банан на вечерю.

www.unian.ua

Добавить комментарий

Back To Top