Розповідаємо, чим корисна диня, а в якому випадку вона може нашкодити.
Диня, так само, як і огірки, і гарбузи належить до сімейства гарбузових культур. Появи цих стиглих баштанних ми чекаємо весь рік, щоб у серпні ласувати шикарним смаком. УНІАН розповість, коли не можна їсти диню і чому.
Раніше ми говорили про те, як вибрати хорошу диню.
У чому користь дині — головні переваги
Видання Health пише, що диня багата на антиоксиданти, як-от вітамін С і бета-каротин, а також чудово зволожує організм, нормалізуючи водний баланс. Що стосується того, як диня впливає на шлунок, то в цьому разі вона допомагає поліпшити травлення, запобігає закрепам і підтримує здорову мікрофлору кишечника. Розберемося докладніше, в чому ж користь дині.
Відео дня
Джерело антиоксидантів
Дині є чудовим джерелом антиоксидантів, природних молекул, які допомагають видаляти вільні радикали з організму. Якщо вживати диню регулярно, то можна знизити ризик розвитку хронічних захворювань і хвороб, пов’язаних із серцем і судинами.
Кожен тип дині має різний антиоксидантний профіль. Наприклад, диня є чудовим джерелом бета-каротину, «провітаміну», який перетворюється в організмі на вітамін А і підтримує зір і репродуктивне здоров’я. Всього одна порція дині забезпечує майже третину вашої щоденної потреби у вітаміні А.
Допомога в управлінні водними ресурсами
Для того щоб організм людини функціонував правильно, необхідно споживати оптимальну кількість води. Близько 20% наших потреб у гідратації фактично задовольняються за рахунок їжі, а не води, яку ми п’ємо. На щастя, дині є одними з фруктів, які найбільше зволожують — 90% дині — це вода. Захмарний вміст води в динях робить їх ідеальною закускою в спекотні літні дні.
Вживання достатньої кількості рідини допомагає підтримувати постійний рівень енергії, регулярні випорожнення і рухливість суглобів, також важливо для запобігання таких захворювань, як камені в нирках.
Підтримка імунітету
Вітамін С — чудовий антиоксидант, який підтримує здорову імунну систему, стимулюючи вироблення лейкоцитів і посилюючи їхню дію проти чужорідних загарбників. З іншого боку, дослідження показують, що низький рівень вітаміну С пов’язаний з більшою сприйнятливістю до хвороб та інфекцій.
Ба більше, дієтичний вітамін С допомагає організму засвоювати більше заліза з продуктів рослинного походження, таких як горіхи, насіння і боби. Дефіцит заліза може знизити здатність організму чинити опір шкідливим організмам ззовні — вітамін С вирішує цю проблему. На щастя, для отримання такої користі вистачить однієї порції дині.
Покращення стану шкіри
Високий вміст вітаміну С і води в динях має вирішальне значення для здорової та сяючої шкіри. Вітамін С сприяє виробленню найпоширенішого білка в організмі — колагену. Колаген підтримує еластичність шкіри, а також сприяє загоєнню ран. З віком зменшення запасів колагену сприяє утворенню зморшок, а вживання в їжу продуктів, багатих на воду, таких як диня, також може допомогти зберегти шкіру більш зволоженою, а отже — більш еластичною.
Кому не можна їсти диню — головні заборони
Крім корисних властивостей, важливо знати, чим небезпечна диня для людини. Далеко не всім можна вживати цей продукт — диня заборонена, якщо у вас:
Також деякі лікарі не рекомендують вживати диню жінкам-годувальницям і вагітним жінкам, дітям, людям похилого віку і тим, у кого спостерігається зайва вага.