Не тільки красиві чорнобривці — лікувальні властивості у цих квітів дивовижні.
Люди здавна використовували чорнобривці не тільки для боротьби зі шкідниками на городі та облагороджування клумби, а й для поліпшення самопочуття. УНІАН з’ясував, чому потрібно пити настій з чорнобривців, для кого він буде корисний.
Чим допоможуть чорнобривці — користь і шкода для здоров’я
Лікар нетрадиційної медицини, фітотерапевт (травник), гірудотерапевт, рефлексотерапевт та фізіотерапевт Ольга Опанасюк розповіла, яку користь несуть чорнобривці — користь від них дійсно вражаюча.
Чай з чорнобривців має заспокійливу та навіть трохи антидепресивну дію. Якщо його пити регулярно, то можна позбутися стресу. Також чай має інші властивості:
Відео дня
Його актуально пити для профілактики застудних захворювань, грипу, коронавірусу тощо.
Кому потрібно пити чай з чорнобривців
За словами фітотерапевта, чай з чорнобривців можна застосовувати при запальних процесах, наприклад, верхніх дихальних шляхів, зокрема, гаймориті, хронічному риніті, бронхіті, різних застудних захворюваннях, проблемах із сечовивідною системою (за наявності циститу, пієлонефриту, простатиту).
Чай також має хорошу жовчогінну дію та гепатопротекторну (захищає клітини печінки, відновлює їх). Напій можна використовувати для лікування запалення жовчного міхура (холецистит) та жовчовивідних протоків (холангіт).
Його можна приймати для профілактики появи гельмінтів, а також для боротьби з паразитами (гостриками, аскаридами). Ще такий чай має послаблювальну дію, а це дуже важливо під час лікування від гельмінтів, оскільки їхні рештки треба вивести з організму. Якщо цього не зробити, — може бути інтоксикація.
Крім того, Опанасюк додає:
У складі чорнобривців дуже багато антиоксидантів, лютеїну. Лютеїн корисний для обміну речовин, а також для захисту та відновлення сітківки ока. Чай з чорнобривців корисно пити для збереження хорошого зору і навіть для лікування катаракти. З лікувальною метою такий напій можна пити, наприклад, два чи три місяці.
Завдяки такому напою може знизитися рівень цукру в крові, тому його корисно споживати для профілактики діабету другого типу.
Коли не можна пити чай з чорнобривців — протипоказання
За словами експертки, можуть бути алергічні реакції. Також у числі тих, кому не можна пити чай з чорнобривців, є люди з калькульозним холециститом, якщо вже є камінці у жовчному міхурі. Чай з чорнобривців має жовчогінну дію, унаслідок якої камінчик може закупорити загальну жовчну протоку, і тоді може знадобитися оперативне втручання.
Опанасюк впевнена, що взагалі протипоказань майже немає, однак такий чай не варто пити, коли у людей сильно гострі стадії панкреатиту чи холециститу, при яких потрібні крапельниці й стаціонарне лікування у хірургічному відділенні.
Як приготувати чай з чорнобривців
Фітотерапевт порадила рецепт та розповіла, як приготувати настій із чорнобривців, аби отримати лікувальний ефект. Вона вважає, що найкраще чай з чорнобривців заварювати на водяній бані. На одну чашку потрібно брати одне суцвіття чорнобривців. Одній людині можна споживати три чашки такого чаю на добу, тобто можна відразу готувати таку дозу напою.
Три суцвіття перед заварюванням слід розібрати на окремі пелюстки. Їх потрібно покласти в керамічний чайник та залити холодною водою.
Щоб досягти відчутної жовчогінної дії, — три квітки треба залити склянкою холодної води. Якщо такий ефект вам не потрібен — тоді можна використати дві склянки рідини.
Після цього посудину з пелюстками треба поставити на водяну баню — наприклад, на великий чайник без кришки, який кипить. Чайник з чорнобривцями має побути на водяній бані 20-30 хвилин. Після цього пелюстки мають настоятися у воді годину. Потім напій потрібно процідити. Це ідеальний варіант заварювання трави.
Якщо ви не можете зробити водяну баню, — чорнобривці можна покласти в емальовану каструлю, залити холодною водою, на дуже маленькому вогні довести до кипіння, а потім настояти й процідити. Від чаю також буде нормальний ефект, якщо пелюстки просто залити окропом та настояти, чи запарити в термосі.
Щоб домогтися жовчогінної дії чи іншого лікувального ефекту, напій треба розділити на три прийоми та пити за пів години до їжі.