Занадто багато цукру може вплинути на здоров’я кількома способами.
Для виживання організму потрібен один вид цукру, званий глюкозою. Організм розщеплює вуглеводи на їхню найпростішу форму — глюкозу, яка використовується як основне джерело енергії.
Цукри природним чином присутні в таких продуктах, як фрукти, овочі та молоко. Споживання цих продуктів дає поживні речовини, необхідні організму для отримання енергії, пише Health. А їжа з доданим цукром може бути висококалорійною і не мати стільки корисних властивостей, як фрукти та овочі.
Скільки цукру слід вживати
Американська кардіологічна асоціація рекомендує не більше 6 чайних ложок (25 грамів) або 9 чайних ложок (38 грамів) доданого цукру на день для жінок і чоловіків відповідно.
Відео дня
Ризики для здоров’я від вживання цукру
Занадто багато цукру може вплинути на здоров’я кількома способами. По-перше, це хвороби серця. Американська кардіологічна асоціація визнає зв’язок між надлишком цукру і хворобами серця.
Дослідження показало, що люди, які споживали до 21% своїх калорій з доданого цукру, мали на 38% вищий ризик смерті від серцево-судинних захворювань, ніж ті, хто споживали 8% своїх калорій з доданого цукру.
По-друге, надмірне вживання цукру може спровокувати діабет 2 типу.
Від надлишку цукру страждає і шкіра. Дослідники виявили, що серед майже 25 тис. учасників вживання жирних і солодких напоїв безпосередньо пов’язане з акне.
Занадто багато цукру може збільшити вироблення сечової кислоти. Сечова кислота підвищує ризик подагри, болючої форми артриту.
А крім цього страждає і рівень енергії. Надлишок солодкого може позбавити вас енергії. Дані наукового огляду показали, що цукор впливає на настрій, включно з втомою, гнівом, пильністю та депресією.
Дослідники дійшли висновку, що люди, які їли цукор, почувалися більш втомленими і менш пильними протягом однієї години, ніж ті, хто цього не робив, навіть під час розумової та фізичної активності.
Інші дані свідчать про те, що надмірне споживання цукру збільшує ризик депресії. В одному дослідженні, в якому взяли участь понад 60 тис. жінок, було виявлено, що у тих, хто споживає найбільше доданого цукру, ймовірність депресії була значно вищою.
Як скоротити споживання цукру
Якщо ви хочете скоротити споживання цукру, то з раціону слід прибрати солодкі газовані напої. Крім того, з розумом вибирайте солодкі продукти, такі як випічка, морозиво.
Оцініть свої пристрасті за шкалою від нуля до п’яти, де нуль — це «так собі», а п’ять — «не можу жити без» улюбленого солодкого. Якщо щось не оцінюється хоча б на 4, найімовірніше, ви не пошкодуєте, якщо не купите його.
Щоб виявити приховані джерела цукру, уважно читайте етикетки.