Деяким людям японська дієта протипоказана, попередила дієтолог.
Не всі знають, як швидко схуднути в домашніх умовах без проблем для здоров’я й тому інколи випробовують різні дієти. Одна з відомих дієт — японська. Це метод харчування, який розрахований на 14 днів.
Детально про цю дієту кореспонденту УНІАН розповіла дієтолог-ендокринолог Анастасія Соколова. За словами експерта, мета японської дієти — різке зниження ваги коштом строгого обмеження споживання цілих груп продуктів у раціоні.
Цієї дієти не можна довго дотримуватися, оскільки під час неї харчування людини незбалансоване.
Відео дня
Японська дієта на 14 днів — оригінал протипоказаний низці груп людей
Такої дієти не слід дотримуватися людям із хронічними захворюваннями, наприклад, з цукровим діабетом, тим, у кого є порушення вуглеводного обміну, особам з преддіабетом та ожирінням.
Ще такий метод харчування протипоказаний людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту — холецистит, панкреатит, виразкова хвороба шлунку. Крім того, не варто дотримуватися японської дієти тим, хто має якісь гострі захворювання, у тому числі ГРВІ чи грип.
Ще не слід на ній «сидіти» дітям, підліткам, вагітним жінкам і тим, які вигодовують дітей грудним молоком.
Цим групам людей не підходить така дієта, оскільки їм потрібне регулярне і поживне харчування.
Кому не протипоказана японська дієта на 14 днів
Нікому не рекомендовано дотримуватися цієї дієти тривалий час, але дорослі умовно здорові люди можуть розглянути варіант такого харчування упродовж двох тижнів, якщо їм потрібно з певною метою швидко позбутися ваги.
Японська дієта на 14 днів — таблиця продуктів
Під час дотримання японської дієти різко обмежується калорійність раціону — вона на добу має становити 800-1000 ккал. Для дорослої людини — це супердефіцитне харчування. Дорослим жінкам на добу потрібно не менше, аніж 1800 ккал, а чоловікам — не менше 2500.
Дієтолог також детально пояснила, як схуднути в домашніх умовах на такій дієті. За її словами, необхідно відмовитися від цілих груп продуктів — вуглеводів (крупи, макарони, фрукти, додаваний цукор), жирних кисломолочних продуктів (сир, вершки), жирних сортів м’яса (свинина, баранина, гусятина), різних видів олій, насіння та горіхів. Крім того, не можна споживати авокадо. Крім цукру не можна споживати й сіль.
Соколова додала, що інколи зранку можна з’їсти один хлібець чи два. Цей продукт є джерелом довгих вуглеводів та клітковини.
Лікар також повідомила, що можна споживати на такій дієті. Дозволеними продуктами є риба, яйця, зелень, овочі (виняток — солодкі коренеплоди, наприклад, гарбуз), курятина, кролик, індичка, телятина, яловичина, зелений чай.
Дозволені продукти не можна смажити, їх відварюють або запікають чи готують на пару.
Як швидко схуднути — приклад раціону на японській дієті
Сніданок на такій дієті максимально простий. Ось що можна споживати:
На обід та вечерю на такій дієті їдять м’ясо, рибу чи омлет із салатами.
Дієтолог зазначила, що за час дотримання дієти можна схуднути на 10 кілограмів, але це нездоровий спосіб зниження ваги і, коштом того, що людина відмовиться від цукру та солі, її організм, у першу чергу, втратить багато води.
Експерт підкреслила, що це рикошетний спосіб зниження ваги, тобто вага повернеться через певний час після припинення дотримання цієї дієти.
Лікар пояснила, як схуднути на 10 кг і також попередила про серйозний наслідок такої ефективної дієти:
Різке обмеження у їжі буде впливати на ментальний стан і підвищувати ризик розвитку порушень харчової поведінки. Тобто упродовж двох тижнів людина зможе дотримуватися японської дієти, зробить мінус 10 кг. Потім вона рикошетно буде набирати вагу, через це матиме пригнічений настрій та ще більше переїдатиме.
І це порочне коло: людина відмовилася від їжі — схудла — почала заїдати — відновилася вага і потім все починається з початку.
Співбесідниця сказала, що японська дієта на 14 днів мінус 10 кг забезпечить, але, якщо запуститься порочне коло, то люди з нього довго виходять та отримують проблеми з психологічним здоров’ям.
Раніше повідомлялося, що в Україні під час виробництва низки продуктів тепер під забороною гідрогенізована пальмова олія. Гастроентерологиня, членкиня Української Гастроентерологічної Асоціації Алла Курилець попередила, що регулярне споживання продуктів, які містять гідрогенізовану пальмову олію, може призвести спершу до фіброзу, а потім і до цирозу печінки.